Als kleurstoffen uit voedings en genotmiddelen de tand binnendringen, zien de tanden er
donkerder uit. Dit gebeurt onder andere door het eten en drinken van koffie, thee, wijn,
frisdrank, vruchtensap, kleurstof bevattende etenswaren (zoals vruchtenjam) en roken. Er
kunnen barsten in het glazuur komen. Hierdoor dringen kleurstoffen uit voedsel en
dranken nog makkelijker in de tand of kies.

Ook kunnen aanslag en verkleuring van tandsteen de tanden donkerder kleuren. Deze
uitwendige verkleuringen ontstaan eveneens door koffie, thee, wijn en roken. Verder
kunnen sommige mond verzorgingsproducten verkleuringen geven. Aanslag kan de
tandarts of mondhygiënist door een professionele gebitsreiniging verwijderen. Bleken is
hiervoor niet de oplossing.

Dode tanden (meestal als gevolg van een val of klap of een wortel kanaal behandeling)
kunnen van binnenuit verkleuren. In uitzonderlijke gevallen kunnen ziekten of medicijnen,
tijdens de vormingsfase, verkleuringen geven.